Doa yang dibaca oleh an najjasiy

Najasyi Asham bin Abjar  adalah raja negeri Habsyah di zaman Nabi Muhammad s.a.w 다운로드. Dalam tradisi Islam, beliau yang beragama Nasrani (Kristian) memeluk Islam kemudiannya. Sejarahwan Barat pula berpendapat bahawa beliau berpegang teguh kepada agama asalnya sepanjang hayatnya 다운로드.

Namanya Ashhama bin Al-Abjar. Beliau masuk Islam setelah mendengar dakwah dari Ja’afar ibn Abi Thalib menurut tradisi Islam. Jaafar dan Muslim Makkah lain menjadi pelarian dengan menyeberangi Laut Merah terus ke negeri Habsyah 박스헤드. Kumpulan ini melalui Tanduk Afrika kerana lautnya lebih sempit. Semasa di Makkah, mereka menderita diseksa oleh orang musyrikin.

Najasyi berjanji tidak akan menyiksa rombongan dari Mekah itu meskipun diberi segunung emas 윈도우 xp 그림판 다운로드. Apa yang dikatakan oleh Nabi Muhammad tentang Maryam dan Nabi Isa benar-benar belaka. Berikut ini adalah doa yang dibaca oleh Raja Najasyi.

رَبَّنَااٰمَنَّافَاكْتُبْنَامَعَ الشَّاهِدِيْنَ

Rabbanaa aamannaa faktubnaa ma’asy syaahidiina 은진체 다운로드.

“Ya Tuhan kami, kami telah beriman, maka catatlah kami bersama orang-orang yang menjadi saksi (atas kebenaran Al Quran dan kenabian Muhammad saw).” Al Quran surat al Maaidah ayat 83

Related posts